Olika stigbyglar

Har kollat runt lite och så, och helt plötsligt har det blivit viktigt med vad man har för stigbyglar, själv så trodde jag inte att det fanns några andra stigbyglar än dom vanliga av järn/mässing som man rider i. Men nu så har det kommit flera nya otroligt populära "Ledande stigbyglar". Dom ska vara skonsamma för ryttarens vrister, ben, leder och senor. Dom ska även hjälpa ryttaren att hitta en bra balans genom att "flexa". Det innbär att där stigbygeln är ledad så är den rörlig åt alla håll och ger ryttaren svikt i varje steg hästen tar. Man kan känna sej säker när man rider med dom, om man skulle ha otur och fastna med foten i stigbygeln så viker sej den ledade delen och foten glider lätt ut igen.

Orginalet av just denhär sortens stigbygel är Sprenger. Den absolut bästa enligt visade studier. Men det är inte säkert att den funkar bäst för alla? Mitt tips är att gärna låna och känna hur det känns att rida i stigbyglarna innan köp. Om du inte har tillgång till att prova så åk till en affär och känn hur dom känns, dra i dom lite och be om hjälp. :)



Bilderna ovan är av märket Sprenger, om man ser även hur dom kan böjas sej med hjälp av den ledande delen. Den ena stigbygeln är svängd och har en bredare platta för att man lätt ska kunna få tag på den och sitta bättre. Självklart finns det många kopior av dessa stigbyglar, men om du nu skulle vilja köpa en kopia som nästan alltid är billigare. Var noga med att kolla upp vad de är för nått och fråga gärna runt lite om du vet någon som använder sånna vad dom tycker osv!

Priserna på stigbyglarna varierar väldigt mycket. Om du ska ha orginalet, alltså av märket Sprenger så får du räkna med att lägga ut runt 1200-1800 kr. "Man får vad man betalar". Men jag kan garantera att dom är värda priset! Känner du att du inte riktigt ha råd så finns det kopior som jag skrivit om ovan mellan 200-1000 kr.

Lycka till med till köp av stigbyglar, och kommentera gärna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0