Vikten av den korrekta sitsen

"De verktyg vi ryttare använder för att visa hästen vad vi vill kallas på ridspråk för hjälper. De olika hjälperna är händerna, skänklarna och vikten. Hjälperna ska användas mjukt, väl avvägt och i kombination med en välbalanserad sits. En korrekt sits är grunden för en välbalanserad ridning."


Den av ryttarens hjälper som är mest naturlig för hästen att lyssna på är vikten. Därmed är den ryttarens viktigaste hjälp, och kanske de mest svårkontrollerade. Vikten inverkar oavsett om man vill eller inte, och oftast utan att man märker det. En ryttare kan ha sned sits utan att veta om det själv, och en sned sits gör att hästen rör sig snett. Därför är det väldigt viktigt att lära sig sitta rätt, och sedan ständigt träna sin sits och sin förmåga att använda vikten som hjälpmedel. Genom att fördela sin vikt på olika sätt på hästen får man den att ändra tempo och riktning.
-Som ryttare är det viktigt att ha en god kroppskontroll. Det är inte fel att rida utan stigbyglar eller att bli longerad. Prova att göra övergångar vid longering utan att ha någon hjälp av tygeln, säger Lotta Petterson. Det är också väldigt viktigt att man känner båda sina sittben och att man kan känna dem lika mycket, samt känna när man använder höger respektive vänster mest.


Källa: Häst&Ryttare


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0